Kaszanka, kiełbasa, smalec, ogórki, bimber …. Jeszcze kilka lat temu na każdym prawie weselu królował stół wiejski czy myśliwski. Powoli jednak Młode Pary odchodzą od tradycji organizowania takich stołów i coraz częściej decydują się na CANDY BAR, czyli słodki stół lub jak inni nazywają słodki kącik.
Stół ze słodkościami jest jedną z najczęściej wybieranych atrakcji weselnych. Nic w tym dziwnego, gdyż zarówno dzieci, jak i dorośli uwielbiają słodycze. Ponadto należy pamiętać, że większość wesel w naszym kraju odbywa się w sezonie wiosenno-letnim. Goście niewątpliwie będą mieli większą ochotę na deser z lekkim kremem czy owocami niż kaszankę z cebulką (szczególnie gdy jest bardzo gorąco).
O czym należy pamiętać organizując słodki bufet:
- 1. Różnorodność – należy raczej postawić na duży wybór różnych słodkości (nie dużą ilość jednego ciasta); warto zdecydować się na: babeczki, bezy, mini eklerki, ptysie, makaroniki, małe torciki, ciasta z kremem, kruche ciasteczka, draże, kolorowe żelki, m&m`sy, ręcznie robione lizaki, mini słoiczki z miodem lub konfiturą … Wszystko zależy od Waszej wyobraźni! Tak skomponowane słodkości zaspokoją różne podniebienia (tych starszych i tych młodszych gości).
- 2. Spójność – kolorystyka/stylistyka zgodna z motywem przewodnim wesela. Jeszcze kilka lat temu zapytania o słodycze w kolorze czarnym lub tiffany blue mogły wydawać się zwykłą fanaberią. Teraz takie zamówienia nie są zaskoczeniem, gdyż większość przyjęć utrzymana jest w określonej stylistyce (vintage, retro, boho, romantycznej, królewskiej, nowoczesnej) lub kolorystyce. Warto, aby słodki bufet nawiązywał do motywu przewodniego i tym samym współgrał z całością wesela.
- 3. Dekoracje – nie od dziś wiadomo, że jemy również oczami. Słodki bufet powinien przyciągać wzrok każdego gościa. Słodkości powinny być elegancko wyeksponowane (patery, miski, pucharki czy słoje). Każda patera powinna mieć własne sztućce. Stół nie może być zbyt ‘głęboki’, aby goście nie musieli się zbytnio nachylać. Do dekoracji słodkiego bufetu można wykorzystać kwiaty, mini świeczniki, papierowe słomki, jak również dekoracje wiszące np. rozety, pompony, girlandy czy papierowe kulki.
- 4. Oprawa graficzna – dopełnieniem słodkiego bufetu będą tabliczki, karteczki czy chorągiewki z nazwami każdego smakołyku, by goście wiedzieli, co degustują. Znaki typu ‘Nasza Miłość jest słodka’ lub ‘Chcemy Wam osłodzić życie’ będą dodatkowo zachęcały gości do częstowania się smakołykami.
- 5. Przygotowanie – słodki kącik można zaaranżować samodzielnie kupując: migdały, lizaki, cukierki, żelki, m&m`sy czy paluszki. Dodatkowo w cukierni warto zamówić babeczki – pasujące do tortu, musy, ciasteczka czy makaroniki. Należy zadbać o odpowiednie naczynia, które będą niezbędne do podania słodkości. Część z nich z pewnością zapewni lokal, w którym odbywało się będzie wesele. Pozostałe naczynia warto kupić (na pewno przydadzą się podczas innych uroczystości) lub po prostu poszperać w domu. Patery, pucharki czy miski to naczynia, które posiada każdy. Ewentualnie, przygotowanie słodkiego bufetu można powierzyć specjalistom, którzy kompleksowo zorganizują słodkości, naczynia, transport, ustawienie, dekoracje i oprawę graficzną.
W naszym sklepie Młode Pary mogą kupić niektóre produkty niezbędne do przygotowania słodkiego stołu, który na pewno zachwyci gości.
Pełna oferta dostępna jest w sklepie internetowym www.skleporganza.pl
Zapraszamy